Blowerdoor-test – trykprøvning af boliger

Vi måler og laver energiberegninger

Overvejer du at få udført en blowerdoor-test? Hos GJ Arkitekter har vi specialiseret os i trykprøvning af huse, fra mindre boliger til større erhvervsbyggerier.

Vi udfører trykprøvning af boliger og ejendomme i områder som Kolding, Haderslev, Ribe og Esbjerg, samt mange andre steder. Vi råder over det nødvendige udstyr til trykprøvning, termografi og energiberegning og har indgående kendskab til kravene i bygningsreglementet og energimærkning.

Trykprøvning påviser utætheder i klimaskærmen

Der er mange gode grunde til at få udført en blowerdoor-test. Den vil nemlig påvise om du bruger for mange ressourcer på opvarmning af dit hus, eller om der er risiko for råd og fugt i husets bærende konstruktioner.

Varmen slipper ud, hvis huset er utæt. Det resulterer i en høj varmeregning og et stort CO2-udslip. Det kan også føre til kuldebroer med træk, kolde gulve og vægge.

Husets samlede energiomkostninger og lufttæthed kan ses i relation til hinanden. Et utæt hus er dyrt at varme op.

Dertil kommer, at utætheder i klimaskærmen kan medføre at fugtholdig luft trænger ud i konstruktionerne, hvilket skaber gode betingelser for skimmelsvamp og rådskader, der kan føre til dyre skader på de bærende trækonstruktioner.

Hvordan fungerer en blowerdoor-test?

En blowerdoor-test er en trykprøvning af huset, hvor en maskine monteres i døren for at skabe over- eller undertryk i boligen på 50Pa. For at udligne trykket søger luft ind udefra, og dermed kan maskinen måle hvor stor eller lille luftgennemstrømningen fra utætheder i klimaskærmen er.

Resultatet må ikke overstige 1,0 liter pr. sekund pr. m2 etageareal (ved bygningsklasse 2015/2018) og 0,5 liter pr. sekund pr. m2 etageareal (ved bygningsklasse 2020). Er resultatet højere, skal utæthederne findes og tætnes.

For at finde frem til utæthederne skabes et konstant undertryk i bygningen, hvorefter utæthederne  findes med et termisk kamera eller ved hjælp af røgmaskine. Alle målinger udføres i overensstemmelse med normen DS/EN ISO 9972:2015.

Når testen er udført, udarbejder en bygningssagkyndig en rapport, som viser om huset har bestået eller ikke har bestået kravet til tætheden.